TRIATHLON STEIN: top-bookmark

GOEDE DOELEN:
TRIATHLON STEIN 2012 IM HAWAII 2008: LORNAH KIPLAGAT FOUNDATION
INFO SABIC MEDEWERKERS IM SOUTH-AFRICA 2007: DOING TRI - FIGHTING HIV
TIPS VOOR JE EERSTE TRIATLON  

 

TRIATHLON STEIN 2012

Aan alle 10 edities van de Dutch Mountains Challenge Triathlon in Stein over de Lange afstand (3Z-110F-30L) heb ik deelgenomen. De eerste editie in 2001 was ook mijn eerste lange afstand triathlon. Tussen 2003 en 2010 woonde ik in Stein aan het fietsparcours en was het een echte thuiswedstrijd. Heel speciaal om in 2004 juist hier mijn eerste Nederlandse titel te behalen.

Vanaf 2006 was mijn eigen hoofdsponsor SABIC ook sponsor van de Triathlon Stein en ben ik als ambassadrice van de Stichting Triathlon Stein verbonden aan dit fantastische evenement. De afgelopen jaren heb ik zo geprobeerd de triathlonsport in Limburg via de Triathlon Stein te promoten. Zo waren er de trainingen voor de jeugd in voorbereiding op hun kinderduatlon en verder de clinics, met advies en het trainingsschema voor alle SABIC medewerkers richting hun deelname in het triathlon weekend. Omdat er het hele weekend verschillende afstanden zijn voor kinderen, jeugd en volwassenen, van sprint- tot lange afstand, van recreatief- tot topniveau en de met mogelijkheid om individueel of in een trio-team mee te doen, is triathlon in Stein voor iedereen bereikbaar. Helaas ging de triathlon in 2011 niet door, maar gelukkig is er weer een enthousiaste groep vrijwilligers die in 2012 een geweldig evenement gaat organiseren, dit jaar over de halve triathlon afstand. En alhoewel ik nu in Frankrijk woon, ben ik zeker weer van de partij. In 2012 zal de triathlon in het weekend van 23/24 juni worden gehouden, zie voor meer informatie de site van het evenement: www.triathlonstein.nl.

   

Zie boven de finishfoto's van mijn overwinningen in Stein: 2004, 2007, 2010 (foto's Studio Janssen, Stein).

back to top


 

INFO VOOR SABIC MEDEWERKERS OP WEG NAAR DE TRIATHLON STEIN 2012

Welkom op deze pagina. Als ambassadrice van de Triathlon Stein en voormalig collega wil ik je graag helpen met een goede voorbereiding op dit fantastische evenement. Je kunt in het triathlon-weekend individueel of in een trio-team deelnemen aan de volgende afstanden:

 • Op zaterdag 23 juni de Sprint triathlon (750m zwemmen, 24 km fietsen, 5 km lopen)

 • Op zondag 24 juni de Halve Afstand triathlon (1.9 km zwemmen, 90 km fietsen, 21 km lopen)

Inschrijving voor SABIC medewerkers gaat via SABIC Communications, meer info via Esther Dirks: esther.dirks@SABIC-Europe.com.

Om je op weg te helpen met trainen vind je hieronder een trainingsschema en enkele tips. Mocht je nog persoonlijke vragen hebben over triathlon, dan kun je ze altijd aan ons stellen via heleen@heleenbijdevaate.nl.

Voor de kinderen is er trouwens op zaterdag 23 juni ook nog de kinderduathlon, altijd een prachtig spektakel.

Veel succes in de voorbereiding!

Groetjes, Heleen.

back to top


 

TRAININGSCHEMA SPRINT TRIATHLON  &  TIPS VOOR JE EERSTE TRIATLON

Speciaal voor een goede voorbereiding op de Sprint afstand van de SABIC Triathlon Stein hebben we een trainingsschema gemaakt. De sprint afstand gaat over 750m zwemmen, 20 km fietsen en 5 km lopen. Het schema is zowel voor beginners als voor gevorderden te gebruiken en gaat uit van een voorbereidingsperiode van 3 maanden: van begin april naar eind juni. Het staat iedereen vrij om het schema te downloaden en er mee aan de slag te gaan. En mocht je vragen hebben, schroom niet en mail ons via heleen@heleenbijdevaate.nl. Succes met trainen, we zien je in Stein!

Klik hier voor het trainingsschema in Excel

Klik hier voor de begeleidende presentatie in Powerpoint

Starten in je eerste triatlon is een mooie ervaring, maar ook gezond en voldaan weer finishen is helemaal te gek! Om je op weg te helpen, hier een paar tips:

 • Begin met rustig trainen en bouw het rustig op.

 • Koop een paar goede hardloopschoenen, want anders liggen blessures op de loer.

 • Bij de borstcrawl is oefenen op een goede glij-techniek belangrijker dan alleen maar meters maken.

 • Bereid je (mentaal) voor op zwemmen in koud water waarin je weinig ziet, oefen evt. een keer met de oriëntatie in open water, draag een zwembrilletje.

 • Neem de race van te voren in je hoofd door, vooral ook de wissels.

 • Gebruik een elastische band om je middel om het startnummer aan te bevestigen (deze moet je namelijk met fietsen aan de achterzijde en met lopen aan de voorzijde dragen).

 • Het kan in Stein erg warm zijn: drink voldoende tijdens het fietsen en lopen, draag een (wit) petje tijdens het lopen en evt. een zonnebril.

 • Gebruik tijdens de wedstrijd, maar ook tijdens de wat langere fietstrainingen een sportdrank in je bidon: het vult niet alleen vocht aan, maar ook mineralen (je zweet vocht en zout uit je lichaam) en natuurlijk energie.

 • Probeer in de training eens na het fietsen een paar minuten hard te lopen en ervaar het gevoel in je bovenbenen: gewoon rustig doorlopen, dan wen je er vanzelf aan.

 • Probeer de wedstrijd in een gelijkmatig tempo af te leggen: ga niet te hard van start, neem de tijd voor de wissels en zorg dat je ook het looponderdeel nog hardlopend kunt afleggen.

 • Neem voldoende supporters mee!!!

 • Geniet van elke training en vooral van elke triathlon-wedstrijd!!!

back to top


 

4000 EURO VOOR LORNAH KIPLAGAT FOUNDATION MET IRONMAN HAWAII 2008

Net als vorig jaar wilde ik ook nu weer een inzamelings-actie voor een goed doel houden, gekoppeld aan deelname aan 1 van mijn grote wedstrijden. Ik kom vanwege mijn sport op veel mooie plekken op de wereld, maar zie hier ook veel mensen die moeten knokken om te overleven. Niet iedereen heeft het zo goed als wij het hebben. Ik realiseer me dat ik niet degene ben die de wereld kan verbeteren maar ik kan natuurlijk wel een klein steentje bijdragen. Mijn goede doel van dit jaar werd de Lornah Kiplagat Foundation en ik heb geprobeerd om richting mijn deelname aan de Ironman op Hawaii aandacht te vragen voor deze Stichting. Uiteindelijk heb ik in de maanden augustus, september en oktober met mijn deelname aan de Holland Triathlon in Almere, de Mergelland marathon in Meerssen en de Ironman op Hawaii in totaal het mooie bedrag van 4000 Euro ingezameld voor de LK Foundation.

Wat doet de Lornah Kiplagat Foundation?

Lornah Kiplagat zelf hoeft nauwelijks geintroduceerd te worden, maar voor wie haar niet kent toch nog even in het kort: Lornah is één van 's werelds allerbeste atletes op afstanden tussen 5 kilometer en de marathon. Ze is meervoudig wereldkampioene, heeft meerdere wereldrecords gelopen en grote stadsmarathons gewonnen. Lornah is een geboren Keniaanse, maar heeft sinds 2003 de Nederlandse nationaliteit. Deze zomer liep ze de 10 kilometer op de Olympische Spelen in Beijing.

Haar Foundation is misschien minder bekend, maar doet enorm goed ontwikkelingswerk in Iten, Kenia, waar zich ook het trainingscentrum bevindt dat Lornah Kiplagat in 1999 heeft opgericht. Aangezien het krijgen van goed (basis)onderwijs nog niet vanzelfsprekend is in Kenia, zeker niet voor meisjes, is Lornah's gedachte achter de LKF om met name meisjes de mogelijkheid te geven goed onderwijs te volgen om zich te kunnen ontwikkelen. Op dit moment geeft de LKF o.a. schoolpakketten, opleiding en HIV/AIDS voorlichting aan Keniaanse meisjes en vrouwen in Iten. De grote droom van de Foundation is echter een kostschool voor 250 meisjes in Iten. Ik zou graag willen meehelpen deze droom te realiseren!

Waarom heb ik gekozen voor de Lornah Kiplagat Foundation?

Ik geloof ook, net als Lornah, dat de grote problemen in veel Afrikaanse landen zoals Kenia hoofdzakelijk door educatie van de lokale bevolking te tackelen zijn. Op die manier zetten we ontwikkeling echt in gang. Vrouwen en mannen zijn gelijkwaardig, dus vrouwen moeten ook dezelfde kansen kunnen krijgen als mannen. Hier wil ik me dan ook graag voor inzetten en het spreekt me aan dat Lornah dat ook doet. Ik vind het mooi dat zij als topatlete in een gerelateerde duursport oog heeft voor goede doelen als deze. Het bedrijven van topsport is vaak genoeg egoïstisch, maar zij laat zien dat het ook anders kan en ik wil dat voorbeeld middels deze actie graag volgen.

Als laatste wil ik nog even de Marina van Damme prijs noemen. Deze prijs heb ik afgelopen juni gewonnen en wordt jaarlijks uitgereikt aan een alumna van de Universiteit Twente die bezig is met een glansrijke carriere en tevens een voorbeeld is voor anderen (vrouwen). Het was een eer om deze prijs te mogen ontvangen en te horen dat de jury sprak over mijn "doorzettingsvermogen, lef om onorthodoxe keuzes te maken en maatschappelijke betrokkenheid", maar laat ik dan ook meteen de daad bij het woord voegen: Een gedeelte van de erbij behorende geldprijs heb ik gedoneerd aan de LKF.

Bedankt!

Tot slot wil ik nogmaals iedereen die heeft bijgedragen aan deze actie bedanken. Er waren spontane bijdragen van particulieren en bedrijven en de organisaties van de Holland Triathlon Almere en de Mergelland marathon Meerssen hebben me volop ruimte gegeven om aandacht te vragen voor het goede doel rondom mijn deelname aan hun wedstrijden. De overhandiging van de totale opbrengst van 4000 Euro aan de LKF zal binnenkort plaatsvinden.

links: www.lornahkiplagatfoundation.nl  en  www.lornah.com

  back to top


 

2007: OPBRENGST ACTIE "DOING TRI - FIGHTING HIV" 4000 EURO     -

In 2007 deed ik voor het derde achtereenvolgende jaar een paar weken van mijn voorbereiding op het zomer-seizoen in Zuid-Afrika. Onze hollandse vrienden Joost en Anita Kessels woonden voor een paar jaar in Potchefstroom, een stadje op ca. 100 km van Johannesburg en ik logeerde deze periode bij hen in huis.

Anita werkte in de township van Potchefstroom in projecten aan de bestrijding van HIV/AIDS, een schrijnend probleem in Zuid-Afrika. Wij zijn zelf ook in de township geweest en dat zijn ervaringen die indruk maken, vandaar dat ik dit jaar de aandacht wilde vragen voor ondersteuning van het Bambanani Youth Project.

Joost en Anita zijn zelf ook triathleten en zij deden net als ik in 2007 mee aan de Ironman Zuid-Afrika in Port-Elisabeth. Met in totaal 10 triatleten wilden wij d.m.v. gesponsorde deelname aan deze wedstrijd geld inzamelen voor één van de belangrijke projecten in de township: het Bambanani Youth Project. Met ons team, genaamd "Doing TRI, fighting HIV" konden wij onze individuele triathlon prestaties omzetten in een gezamenlijk doel. Bambanani betekent "Samen Sterk" en is de naam van de organisatie die zich bezighoudt met de problematiek van HIV/AIDS in Ikageng (de township van Potchefstroom waar de hoofdzakelijk arme, zwarte bevolking leeft). 

Een van de meest ingrijpende resultaten van de HIV/AIDS pandemie is het groeiende aantal weeskinderen omdat hun ouders aan AIDS zijn overleden. Bambanani voelt mee met deze kinderen en heeft speciaal voor hen het "Siyanqoba Children Centre" geopend, waar dagelijks 80 kinderen varierend van 2 tot 16 jaar oud worden geholpen met hun huiswerk, een maaltijd krijgen en de mogelijkheid hebben om te spelen. Het doel van het centrum is hen de steun geven die ze nodig hebben om een normaal leven te leiden met uizicht op een toekomst. Het Siyanqoba Children Centre is gestart in september 2006 in een kerkgebouw met erg weinig middelen. Met ons ‘Doing TRI, fighting HIV’ team hebben we geld ingezameld om tafels, stoelen, boeken en speelgoed te kunnen kopen voor deze kinderen.

          

Foto's vanuit Ikageng: de kinderen van het Siyanqoba Children Centre met op de groepsfoto links achteraan Anita Kessels

Nadat op 18 maart 2007 alle leden van ons team zijn gefinished in de Ironman triathlon in Port Elisabeth (en daar elk 3.8 km zwemmen, 180 km fietsen en een marathon (42.2 km) lopen hebben afgelegd), zijn de per kilometer gesponsorde bijdragen opgeteld en kon in totaal bijna 4000 Euro worden overhandigd aan het project. Joost en Anita zijn hierbij persoonlijk aanwezig geweest. Doordat Anita Kessels direct verbonden was aan het project, is 100% van uw bijdrage ten goede gekomen aan de weeskinderen. Anita heeft in de maanden april en mei al diverse goederen van dit budget besteld, zoals tafels, stoelen en kasten. Verder hebben alle kinderen bijvoorbeeld een muts en sjaal gekregen voor de koude winter die voor de deur staat.

Ik ben blij d.m.v. het steunen van dit project iets te hebben kunnen doen op een plek in de wereld waar mensen het niet zo vanzelfsprekend goed hebben als wij hier. Ik wil uiteraard ook alle sponsoren bedanken voor hun steun. Een speciale vermelding gaat naar de triathlon vereniging uit Weert die spontaan een bijdrage van 250 Euro bij elkaar hebben gelegd die ons door oud-lid Kim Cloudt in Zuid-Afrika is overhandigd [zie foto hierboven]. Iedereen bedankt!

  back to top

 
 
DISCLAIMER www.heleenbijdevaate.nl:
 © 2005 - 2012 Heleen bij de Vaate & Rob de Hooge. Photographs published on this site may not be used by others without our permission.