NIEUWS  -  ARCHIEF 2007

   

 • Evaluatie seizoen 2007: Succesvol eerste prof-jaar - link

 • Topdag in Ironman Florida, 2e plaats in PR - link

 • Update vanuit Florida, nog 1 week tot de race - link

 • Hoop op mooie seizoensafsluiting in Ironman Florida - link

 • Xentis nieuwe sponsor wedstrijdwielen - link

 • Hond, asfalt, zere knie - link

 • Groeten vanuit Lanzarote - link

 • Winst Newline 1/2 marathon in Hattem - link

 • 4e seizoenszege bij halve triatlon Deventer - link

 • Van hele triatlon naar hele triatlon in 10 weken - link

 • Supertijd in Almere: 9.12.07 goed voor 2e plaats - link

 • Holland Triathlon Almere za 25 aug ook via internet - link

 • Voor 2e maal winst bij Int. MD Triathlon Eupen - link

 • Toma Cycles nieuwe sponsor - link

 • Almere en Florida hoofddoelen 2e helft seizoen - link

 • Tien kilometer lopen in Voorthuizen - link

 • Wedstrijdverslag, foto's en filmpjes online - link

 • Winst in Sabic Triathlon Stein !!! - link

 • Training voor Kinderduathlon Stein - link

 • Halve Ironman Oostenrijk: 5e plaats - link

 • Ook 3e plaats triathlon Heerenveen - link

 • 3e plaats op run-bike-run Amersfoort - link

 • Sailfish wetsuits nieuwe sponsor - link

 • Eerste seizoenswinst op UT-Triathlon Enschede - link

 • Schwalbe fietsbanden nieuwe sponsor - link

 • Teleurgesteld uitgestapt bij WK / NK Powerman - link

 • Doing Tri - Fighting HIV project levert 4000 Euro op!- link

 • Snelheid trainen op 10 km in Utrecht - link

 • Herstel, evaluatie, nieuwe plannen - link

 • 5e in Ironman Zuid-Afrika - link

 • Vooruitblik: Zondag 18 maart Ironman Zuid-Afrika - link

 • Sportvrouw 2006 in de gemeente Stein - link

 • Afzien? Verslag van 3 dagen zware training - link

 • Een week Zuid-Afrika: Acclimatiseren ! - link

 • Niet in Posterholt, wel naar Zuid-Afrika - link

 • Van start als prof in 2007 - link

 • Nieuwe website in 2 talen - link

 


Evaluatie seizoen 2007: Succesvol eerste prof-jaar - 16 december 2007

Zoals elk jaar heb ik ook nu in de afgelopen periode het jaar op een rijtje gezet. Dat was leuk terugkijken want het was weer een prachtig seizoen. In de eerste helft wel een beetje wennen aan de overstap naar het full-time sporten, maar het bevalt me prima. Vanaf juni kwamen de resultaten: een parcours-record in Stein en overwinningen in Eupen en Deventer. En op de hele triatlon tweede plaatsen in Almere en Florida met persoonlijke records op alle onderdelen. Helaas heb ik ook nog 2 keer op mijn gezicht gelegen, maar beide keren kwam ik er gelukkig met een paar weekjes gas terugnemen weer goed vanaf. Inmiddels ben ik al weer druk in training om te proberen volgend jaar nog een beetje sneller te worden. De planning is grotendeels gemaakt, daarover volgende maand meer. De komende weken zal ik in ieder geval wat loopwedstrijden doen om in het ritme te blijven. Zie voor een chronologisch overzicht en een welverdiend dankwoord aan mijn sponsoren het Word-document in onderstaande link. 

link: Review seizoen 2007   - top

 

Topdag in Ironman Florida, 2e plaats in PR - 3 november 2007

Wat was dit weer een mooie dag! Het zwemmen ging prima en we hadden een mooi groepje waar ik bij kon blijven. Wel op ruim 12 minuten van de kop maar dat is een bekend verhaal. Mijn wissel was supersnel en ik zat als 13e op de fiets. Toen voelde ik dat ik echt supergoeie fietsbenen had vandaag. Er kwamen nog wel 2 dames keihard voorbij, maar die heb ik laten rijden om mijzelf niet op te blazen: een Ironman is krachten verdelen en voldoende overhouden voor de marathon. Verder haalde ik alleen maar andere dames in. Bij de tweede wissel die ook weer heel snel ging had ik 4-voudig winnares Bella Comerford ook te pakken. Zij ging er nog wel hard vandoor op de marathon, maar ook toen dacht ik: laat maar lopen. Een voor een pakte ik nog een plaatsje tot ik op de tweede plek lag al vrij snel na het halve marathonpunt. Koploopster Nina Kraft was met een behoorlijke voorsprong op mij aan het lopen begonnen en ik knabbelde er steeds meer vanaf. Maar de laatste 10 kilometer gingen niet alleen bij haar maar ook bij mij heel zwaar. Ik had echt zere benen en het was bijten om de tweede plek vast te houden. Dat is gelukkig wel gelukt met een mooie marathontijd van 3'06. Het PR in Almere was al heel snel, en nu daar in een echte Ironman weer 5 minuten vanaf halen is wel een mooie opsteker. De Hawaii kwalificatie voor oktober 2008 is binnen en ook dat is een heel lekker gevoel! Vriendin Mariska Kramer viel helaas uit vanwege rugproblemen tijdens het fietsen. We zitten nog even in Florida voor een korte vakantie want even echt uitrusten na dit lange seizoen hebben we nu wel verdiend. Het uitgebreide verslag met meer foto's volgt later. Zie voor tussentijden en uitslagen de onderstaande links. 

links: www.ironmanlive.com en www.ironmanflorida.com en www.triathlonweb.nl  - top

 

Update vanuit Florida, nog 1 week tot de race - 27 oktober 2007

We zijn al weer bijna een week in Florida, dus hoog tijd voor een berichtje. Zondag begon de reis met een met een paar uur vertraging en dus hangen op Schiphol. Toen we eindelijk opstegen wisten we al dat we niet meer in Panama City zouden aankomen. In Memphis lagen keurig onze nieuwe tickets voor de volgende morgen klaar en konden we op kosten van de maatschappij een nachtje in een hotel. We waren toen nog met z'n 3-en, want Jerzy Kasemier vloog met ons mee. Toen we de volgende morgen wel hier aankwamen was het warm, vochtig en benauwd, maar de rest van de week was het soms best fris, regende het af en toe en waren we vandaag blij met wat warme zonnestralen. Het schijnt volgende week beter te worden. Inmiddels zijn Sjaco en Mariska Kramer ook aangekomen en vermaken we ons best met nu nog vooral trainen. We hebben het hele parcours al verkend: 1 grote fietsronde van 180 km, relatief vlak maar meestal toch vals plat of af en toe een klein bultje. De wind waait hier soms behoorlijk, we zitten tenslotte aan de kust. Mijn nieuwe Xentis wieltjes bevallen prima, ze rijden heel strak en maken een mooi zoevend geluid. Op het sportpark kunnen we elke morgen in een 50m-bad terecht waar we dan meestal een baan voor onszelf hebben. Behalve gisteren: toen mochten we tussen een hele horde Highschool-zwemmers die aan het inzwemmen waren voor een swim-meet. De plaatselijke club heet trouwens de "Tsunamis"! Mijn knie doet het ondertussen weer prima, ik voel hem nog slechts heel licht na een forse looptraining, maar heb er geen hinder meer van tijdens het sporten. De vorm lijkt er langzaam aan te komen, ik mag tevreden zijn over de training deze week. Nu nog een weekje taperen en dan maar eens kijken wat ik kan, zaterdag is het zover. 

links: www.mariskakramer.nl en www.kasemier.eu  - top

 

Hoop op mooie seizoensafsluiting in Ironman Florida - 19 oktober 2007

Zaterdag 3 november doe ik mijn derde hele triatlon in 2007, de Ironman Florida, mijn laatste piek-wedstrijd van het seizoen. Ik heb goed kunnen herstellen van Almere en was bezig aan een goeie trainingsstage op Lanzarote tot die hond voor mijn fiets terecht kwam. Dat is nu 2.5 week geleden en de flinke kneuzing op mijn knie ziet er al heel wat beter uit, maar is na een looptraining nog altijd gevoelig en de volgende morgen wat stijf. Ik heb niet de loop-kilometers kunnen maken die ik normaal gesproken had willen maken in deze belangrijke weken richting de Ironman, maar aan de andere kant heb ik uit deze zomer wel een prima basis meegenomen en ik hoop dat dat straks genoeg blijkt te zijn in Florida. Als je aan de start staat kun je er toch niks meer aan doen en is het gewoon een kleine 10 uur volle bak racen om eruit te halen wat ik dan in me heb. En dat zal nodig zijn ook, want het veld is in de breedte enorm sterk. Er staan zo'n 100 professionals aan de start waarvan meer dan 30 dames. Ik wil heel graag een topklassering en slot voor Hawaii 2008 halen, en daar ga ik alles aan doen, maar ik moet straks gewoon weer eerlijk zijn en naar mijn eigen prestatie kijken. Als die goed is en er zijn er 3, 5 of 8 beter, dan is dat helaas zo op dat moment en komen er volgend seizoen nog wel andere mogelijkheden om me voor Hawaii te kwalificeren.

We vertrekken al snel richting Panama City Beach om aan de warme omstandigheden te wennen en het parcours eens te bekijken. We wonen de eerste week samen met Jerzy Kasemier, die zijn eerste Ironman zal doen bij de mannen Pro's, en na een paar dagen zullen ook Mariska (dit weekend al actief in de VS op het WK duatlon) en Sjaco (dit weekend actief in India bij de militaire wereldspelen) Kramer zich bij ons in het appartement voegen. Het wordt hopelijk een mooie en succesvolle trip. 

links: www.ironmanflorida.com en www.ironman.com (live verslag op 3 nov)  - top

 

Xentis nieuwe sponsor wedstrijdwielen - 19 oktober 2007

Heel goed nieuws! Een paar jaar geleden bracht het toen nieuwe wielenmerk Xentis een kleine revolutie op gang binnen de triatlonwereld met de Mark 1, de inmiddels bekende 4-spaaks carbon wielen. Vorig jaar zagen we Faris Al Sultan op Hawaii met het prototype van de aerodynamisch verbeterde versie van deze wielen rijden: de Xentis Mark 1 TT. Vanaf dit jaar zijn deze wielen op de markt en door een voor mij belangrijke sponsordeal met de Nederlandse importeur Legends zal ik de komende 2 jaar op deze snelle wielen rijden. Uiteraard ben ik hier erg blij mee en ik hoop dat het me in Florida al meteen wat tijd kan opleveren. Het remmen op carbonvelgen kun je het beste doen met speciale remblokken. Van de beste kwaliteit op dit vlak zijn de speciale Yellow King Carbon remblokjes van het merk Swiss-Stop. Ook die heeft Legends in het assortiment en worden aan mij beschikbaar gesteld.

links: www.xentis.com en www.legends.nl   - top

 

Hond, asfalt, zere knie - 9 oktober 2007

Het trainen ging zo goed. Ik voelde me met de dag sterker worden tot woensdag 3 oktober aan het eind van de middag in n keer een hond voor mijn fiets moest gaan lopen toen ik licht heuvelaf met een gang van 35 km/u kwam aanrijden. Hij schoot achter een huis vandaan zo de weg op. Boem daar lag ik op het asfalt. De hond knock out en ik met schaafwonden op rechter knie, onderbeen, heup, onderarm en mijn linker handpalm lag open. Balen. Na 2 minuten stond de hond weer op en liep weg. Met mijn fiets viel het gelukkig mee. Het opzetstuur was beschadigd en de rechterkant van het stuur. Verder stond het stuur scheef, maar dat is weer te repareren. Ik was gelukkig bijna klaar met de training en nog maar een paar minuten van ons appartement vandaan. Ik heb alleen 4 dagen met een dikke knie rondgelopen en slapen is erg lastig als je elke keer als je je omdraait (en dat is vaak) wakker wordt. Ik heb dan ook 5 dagen niet kunnen hardlopen. Vandaag weer voorzichtig een half uur geprobeerd. Voelde redelijk, maar even afwachten dus of er geen reactie komt. Gelukkig gaat het zwemmen (met uitzondering van de keerpunten) en het fietsen wel. Ik hoef dus niet stil te zitten. Dan maar wat meer fietsen de laatste week in plaats van lopen. De vorm is niet zomaar weg zullen we maar denken. Maar het is al wel weer de 2e keer dit jaar dat op de grond lig midden in het seizoen. Gelukkig beide keren niet ernstig, maar toch de Powerman in Horst verknald en ik hoop nu echt niet nog een wedstrijd. Het belangrijkste is dat de knie snel heelt zodat ik in ieder geval Florida kan doen!  - top

 

Groeten vanuit Lanzarote - 2 oktober 2007

Mariska en ik zitten nu een dikke week op Lanzarote, ikzelf in voorbereiding op de IM Florida en Mariska in voorbereiding op het WK duatlon in Richmond n de IM Florida. De trainingen gaan erg goed en het weer is super. Voor Lanzarote-begrippen staat er wel erg weinig wind. Afgelopen week heb ik dik 36 uur getraind. De focus ligt nu nog op duurvermogen en de komende anderhalve week zal de focus meer op snelheid en tempohardheid gaan liggen. Zo hebben we gisteren het IM parcours gefietst. Een lekkere lange duurrit met vervolgens nog een half uurtje tempoduur lopen. Ik kan toch goed merken dat we nu verderop in het seizoen zijn, dan verteer je zon training veel beter dan in het voorjaar als het seizoen nog moet beginnen. Komende anderhalve week er dus nog even flink tegenaan. Dan een paar daagjes rust, een klein blokje van 3 dagen in Nederland en dan vertrekken we naar Florida. Het startveld daar is erg sterk dus het wordt een grote uitdaging om een slot voor Hawaii te bemachtigen. Met dat in het achterhoofd werk ik hier zeer gemotiveerd mijn trainingen af. Op naar de laatste wedstrijd van het seizoen. Groetjes vanuit een zeer zonnig Lanzarote!  - top

 

Winst Newline 1/2 marathon Hattem - 23 september 2007

Gisteren zijn we nog naar Hattem gereden om mee te doen aan het loopevenement van mijn sponsor Newline. Ik had gekozen voor de halve marathon en deze ging in drie rondjes door en buitenom het mooie stadje Hattem. Geen heel snel parcours, maar wel mooi. Ik had er best zin in om nog even een lekkere loopwedstrijd te doen in deze periode van alleen maar lange triatlon-races en bovendien is aan de start verschijnen van deze wedstrijd het minste wat ik voor mijn sponsor kan terugdoen. Het inlopen ging lekker en ik liep het eerste stukje na de start ook goed voorin mee. Maar toen had ik helaas het beste al gehad, want de rest van de wedstrijd liep ik rond met een verkrampte nek en een steek in mijn zij waardoor het niet echt snel ging. Gelukkig dat ik kon genieten van het mooie parcours, want van mijn loopprestatie kon ik dat niet echt. Wel leuk dat ik nog won trouwens.

Vanmorgen ging om 3.00u de wekker en stonden we om half 5 in te checken op Schiphol. Ik heb het er graag voor over, want nu zit ik lekker op het warme en zonnige Lanzarote. De komende 3 weken ga ik hier samen met Mariska trainen in voorbereiding op ons Amerikaanse avontuur. Jullie horen van me, groetjes, Heleen.

link Newline 1/2 marathon: www.gemzen.nl/folders/Newline/   - top

 

4e seizoenszege bij halve triatlon Deventer - 16 september 2007

Een raar weekend: Vrijdag hoorden we van het verlies van Belgisch duatleet Benny Vansteelant. De veelvoudig wereldkampioen vorige week zomaar van zijn fiets gereden in een ongeluk tijdens training en dan vrijdag, terwijl het al weer wat beter leek te gaan, zomaar overleden in het ziekenhuis, 30 jaar oud. Vreselijk, ongelofelijk, dit mag eigenlijk niet!

En dan is het zondag en zet je toch "gewoon" je wekker om 5.00u 's ochtends om op tijd in Deventer te zijn voor de tweede editie van de halve triatlon daar. Vorig jaar hier gewonnen in mijn beste trainingswedstrijd richting Hawaii, dat zou ik vandaag graag willen herhalen richting Florida over een paar weken. Het zwemwater was fris, maar goed te doen als je doorzwom. En dat was precies mijn plan, want we hadden afgesproken dat ik zwemmen en fietsen best voluit kon doen als tempotraining om daarna met het lopen wat gas terug te nemen en daar alleen aan het einde nog een tempo-interval van 20 minuten te doen. Over het zwemmen ben ik best tevreden, een ruime 32 minuten over 2 kilometer geeft aan dat het nog steeds langzaam vooruit gaat op het natste onderdeel. Op de fiets heb ik heel veel moraal gekregen van mijn tijd in Almere, maar of die race zat me nog in de benen, of het moeten de trainingen van afgelopen week geweest zijn want ik was met 2 blokken beton aan het ronddraaien. Wel goed doorgebeten natuurlijk, want daar word je hard van. Voor de wissel had ik de snelste zwemster Gonny Rosendaal te pakken en kon ik zo als eerste aan de 7 rondjes lopen over de Deventer Brink en langs de IJssel beginnen. Naar mijn looptijd kijken heeft niet zoveel zin, maar ik heb er lekker van genoten. Het evenement zat een stuk beter in elkaar dan vorig jaar en ik vind het leuk om nu de eerste 2 edities van deze mooie triatlon in Deventer op mijn naam te hebben geschreven! Esther Tanck werd trouwens 2e, Gonny Rosendaal 3e. Bij de mannen stonden Eddy Lamers, Dave Rost en Michael Kappelhoff op het podium.

link: www.deventertriathlon.com   - top

 

Van hele triatlon naar hele triatlon in 10 weken - 7 september 2007

Wat is het lekker om rustig te kunnen bijkomen, nagenieten en herstellen van Almere. In voorgaande jaren moest ik na een grote wedstrijd meteen weer aan het werk omdat er al heel wat verlofdagen in de voorbereiding waren opgemaakt. Nu triatlon mijn werk is, zijn juist deze weken van herstel mijn verlof-periodes. Vorige week heb ik dus rustig de spieren wat losgetraind, maar deze week ben ik toch al weer serieus begonnen want er staat nog 1 grote wedstrijd op het programma dit jaar, de Ironman in Florida op 3 november. Maar hoe ga je je in Nederland voorbereiden op een warme wedstrijd in november? Nou, ik hoop op nog wat mooie dagen hier in de komende 2 weken en ga dan lekker 3 weken bikkelen met Mariska op het hopelijk zonnige Lanzarote. Dan kom ik in oktober nog een weekje thuis herstellen voor we het vliegtuig pakken richting de VS. We zijn dan een krappe 2 weken voor de wedstrijd in Florida om te acclimatiseren en het parcours te verkennen. Een mooi schema dus om naar uit te kijken en ik hoop dat de mooie omgevingen om in te trainen me zullen helpen om ook de zwaarste trainingen goed door te komen.

De komende 2 weken doe ik het trouwens in de trainingen relatief rustig aan, want er staan ook nog 2 wedstrijden op het programma om het ritme een beetje vast te houden. Zondag 16 september start ik op de halve triatlon in Deventer en zaterdag 22 september op de door sponsor Newline georganiseerde halve marathon in Hattem. Heerlijk, die werkdagen in het weekend!  - top

 

Supertijd in Almere: 9.12.07 goed voor 2e plaats - 26 augustus 2007

Het is lang geleden dat er in de dames-race in Almere 2 Nederlandse vrouwen zo snel waren. Gisteren had ik een superdag, maar tegen Yvonne van Vlerken kon ik niet op. Na het zwemmen was haar voorsprong nog minder dan 5 minuten, voor mij een prima resultaat. In de eerste fietsronde kon ik nog iets dichterbij komen, maar toen Yvonne de turbo erop zette kon zij met de subtop van het herenveld mee terwijl ik zelf al heel blij was met het vasthouden van mijn tempo want ik had nog nooit onder de 5 uur gereden: nu dus wel en de 4.53 betekent een gemiddelde van bijna 37 km/u op de 180 km. De wind viel voor Almeerse begrippen mee, al voelt windkracht 3 op de polderwegen altijd harder aan. Bij de start van de marathon zat ik zelf op een supersnel schema, maar keek desondanks tegen een achterstand van 12 minuten aan. Mijn loopvorm was goed de afgelopen weken en ik vertrok voortvarend op een schema van 3 uur rond. Hiermee liep ik weer iets op Yvonne in, maar al vanaf het begin van het lopen had ik behoorlijke pijn in mijn benen. Dat werd steeds erger waardoor het schema toch nog wat opliep naar een marathontijd van 3.10, even snel als mijn snelste van vorig jaar in Lanzarote. Yvonne liep ook goed door, finishte voor de 2e keer onder de 9 uur en werd Nederlands kampioene. Voor mij was er dus zilver overall en op het NK.

De conclusie: Mijn zwemtijd was een PR, wel een mooie opsteker dat de vele training op dit onderdeel zich uitbetaalt. Ook op het fietsen was ik nog nooit zo snel en het is goed om nu gevoeld te hebben hoe je benen voelen op de marathon als je zo hard gefietst hebt. En ik ben ook tevreden om met die benen toch weer een 3.10 te lopen. De totaaltijd was een half uur sneller dan mijn PR van Hawaii vorig jaar. Ik ben ontzettend blij met deze mooie race, maar het gevoel blijft dubbel: Almere niet gewonnen terwijl deze tijd in de afgelopen 5 jaar daarvoor ruim voldoende was geweest. Niks aan te doen, gewoon blij zijn met mijn eigen vooruitgang is het beste. Ik heb nu spierpijn maar al wel veel zin in de Ironman in Florida, nog maar 10 weekjes wachten.

Zie ook mijn wedstrijdverslag met meer foto's op pagina "2007".

Links: www.omroepflevoland.nl en www.upc-hollandtriathlon.nl   - top

 

Holland Triathlon Almere za 25 augustus ook via internet - 19 augustus 2007

Klik hier voor informatie over de Triathlon op Omroep FlevolandZaterdag 25 augustus sta ik aan de start voor mijn 2e hele triathlon van dit jaar. Het is de 25e editie van de Holland Triathlon in Almere en tevens het NK op de lange afstand. De voorbereiding is goed verlopen, ik hoop dat ik scherp ben volgend weekend. Mijn grootste concurrente voor de titel is van wereldklasse, want Yvonne van Vlerken wist bij haar debuut op de hele triathlon in juni bijna het wereldrecord te verbreken. Er staan ook nog dames uit het buitenland (Zweden, Denemarken, Finland, Belgi, Duitsland en Engeland) aan de start, maar ik weet niet zo goed wat ik daar van moet verwachten. Ik zal me vooral op mijn eigen race moeten concentreren en hoop zo een forse verbetering van mijn PR neer te kunnen zetten. 

Voor de thuis-supporters: de race is zaterdag via internet te volgen via de sites van Omroep Flevoland en van de Holland Triathlon zelf, zie onderstaande links. Duim voor me, groetjes van Heleen.

Links: www.omroepflevoland.nl en www.upc-hollandtriathlon.nl   - top

 

Voor 2e maal winst bij Int. MD Triathlon Eupen - 5 augustus 2007

Vandaag dus het Open Belgisch kampioenschap in Eupen over de Midden Afstand. Voor mij een ongunstige verhouding overigens, want hoewel het ongeveer een halve triathlon is, wordt er relatief langer gezwommen (2.5km) en korter gefietst (80km) voordat we de halve marathon mogen afleggen. Er deed een Tsjechische mee (Eva Novakova) die razendsnel kan zwemmen en zo dus na 3 kwartier wedstrijd al 11 minuten voor lag. Mijn fietsbenen waren niet optimaal uitgerust (want er is deze week nog gewoon hard getraind richting Almere), maar toch goed genoeg om 5 minuten op haar in te lopen. Ik lag intussen op de 5e plaats en kon met het lopen goed blijven doorgaan op jacht naar nummer 1. Zij keek in het laatste rondje steeds achterom toen ik er aan kwam en ik heb haar toen op het laatste heuveltje richting finish het initiatief laten nemen om vervolgens de laatste 200 meter er keihard vandoor te gaan. Dat lukte goed en zo kon ik net als in het jaar 2004 na de winst in Stein ook die in Eupen pakken. Nu nog 3 weken trainen en uitrusten tot de Holland Triathlon in Almere.

Link: www.triathloneupen.com   - top

 

Toma Cycles nieuwe sponsor - 4 augustus 2007

Goed nieuws! Mijn door Isaac gesponsorde fiets is vorig jaar opgebouwd door Toma Cycles uit Kerkrade. Eigenaar Bert Toma is een echte race-specialist en hij zal mij vanaf nu ook sponsoren met het onderhoud en nieuwe onderdelen aan mijn fiets. Aan het materiaal zal het in ieder geval niet liggen in Almere! Hoe het met de beentjes is ga ik morgen testen bij het Open Belgisch kampioenschap op de halve triathlon in Eupen.

Link: www.tomacycles.nl   - top

 

Almere en Florida hoofddoelen 2e helft seizoen - 22 juli 2007

Het is half juli en al weer 4 weken na Stein. Dat betekent dat de eerste helft van het seizoen er op zit en ik inmiddels al weer vol in voorbereiding ben voor wat er nog komt. Als ik deze vorm nog wat kan uitbouwen hoop ik weer klaar te zijn voor een goede wedstrijd op de hele triathlon. Het eerste hoofddoel wordt de Holland Triathlon in Almere op 25 augustus, tevens het NK op de lange afstand. Vijf jaar geleden deed ik in Almere mijn eerste hele triathlon en is het balletje gaan rollen, nu ben ik benieuwd wat er mogelijk is in mijn eerste echte profjaar.

Het 2e hoofddoel wordt de Ironman Florida op 3 november. Deze wedstrijd is een van de eerste kwalificatie wedstrijden voor de Ironman Hawaii 2008 en ik hoop me daar dan ook vroeg te plaatsen. Want na dit jaar bewust een andere opbouw zonder Hawaii te hebben gekozen, wil ik volgend jaar zeker weer terug naar de wedstrijd waar ik vorig jaar zulke goede herinneringen aan over heb gehouden.

De eerstvolgende wedstrijd is overigens de internationale halve triathlon van Eupen, hier vlak over de grens in Belgi. Op 5 augustus doe ik daar de laatste testwedstrijd richting Almere. Dit is een erg mooie wedstrijd die ik in 2004 al eens wist te winnen; dit jaar geldt hij tevens als Open Belgisch kampioenschap op de midden-afstand.  - top

 

Tien kilometer lopen in Voorthuizen - 19 juli 2007

Op woensdagavond was er een Loopfestijn in Voorthuizen, met maar liefst 2 wedstrijdlopen over 10 kilometer. Het hoofdprogramma was de "prominenten-loop" met de nationale top uit de atletiek en nog wat internationaal geweld aan de start. Niet aan mij besteed dus, alhoewel het wel mooi is om te kijken hoe snel die (meestal dunne) beentjes kunnen lopen. Maar anderhalf uur eerder was er ook nog een wedstrijd voor iedereen, dus qua aantal een veel groter deelnemersveld, alleen het tempo lag wat lager. Ik heb na Stein een weekje lekker rustige herstel-training gedaan en kon de afgelopen 2 weken al weer behoorlijk wat uren maken om een goeie basis voor de 2e helft van het seizoen neer te leggen. Dit ging allemaal prima en ik wilde na een paar relatief rustige dagen dan ook proberen om in Voorthuizen weer eens in de buurt van mijn PR te lopen. Het ging wel lekker, maar verder dan 38.01 kwam ik niet. Je wordt goed in wat je traint en dat is bij mij dus vooral lang doorgaan op een net wat lager tempo. Het was wel weer een mooie training en daarmee werd ik ook nog 1e in deze wedstrijdserie. Heel binnenkort hoop ik meer te kunnen melden over mijn wedstrijdplannen voor de komende periode.  - top

 

Wedstrijdverslag, foto's en filmpjes online - 28 juni 2007

Mijn wedstrijdverslag in tekst en foto's staat nu op de "2007" pagina. Ook zijn er diverse andere sites die mooie foto's en filmpjes van de wedstrijd in Stein hebben geplaatst.

Links: www.triathlontv.nl (film), www.studiojanssen.nl (foto's/film), www.phototri.com (foto's)  - top

 

Winst in Sabic Triathlon Stein !!! - 24 juni 2007

Een heerlijke wedstrijd vandaag in Stein. De winst in 2004 was heel mooi, maar vandaag vielen alle puzzelstukjes nog beter op zijn plek. Met zwemmen bouwde ik al een voorsprong op van ruim 7 minuten op mijn belangrijkste concurrente, de Duitse winnares van vorig jaar: Ulrike Schwalbe. Mijn fietsvorm was vooraf nog een beetje een vraagteken, maar het draaide super en ik kon mijn mijn voorsprong elke ronde uitbouwen. Natuurlijk voelde ik de pijn in mijn benen op de steile beklimmingen, maar ik kon toch goed blijven doorgaan. Vooraf wist ik dat Schwalbe met een goed looponderdeel misschien nog terug zou kunnen komen, maar mijn voorsprong bleek al 18 minuten na het fietsen en mijn eigen lopen draait ook heel goed sinds enkele weken. Het ging weer heerlijk en ik kon de rondetijden bijna vlak houden zonder dat het veel moeite kostte. Ik heb echt genoten van alle aanmoedigingen van langs de kant. Pas in de laatste ronde kreeg ik door dat ik op een parcoursrecord afging: een hele mooie bonus. Dit is echt de bevestiging dat het een goede beslissing was om een half jaar geleden te stoppen met mijn baan om full-prof sporter te worden. Nu even na-genieten. Alle supporters hartelijk bedankt!

Link: www.sabictriathlon.nl. - top

 

Training voor Kinderduathlon Stein - 9 juni 2007

Veel mensen zijn weer in training voor de Sabic Triathlon Stein. Zo hebben we de afgelopen dagen al diverse triathleten op het parcours gezien. Behalve een 40-tal Sabic triathleten die zich gedeeltelijk onder onze begeleiding weer in conditie getraind hebben voor het evenement, is er ook nog de grote groep kinderen die op vrijdagavond deelneemt aan de kinder-duathlon (tussen 100 en 200 deelnemertjes worden verwacht). Ongeveer 30 van hen waren vandaag op de 2e training die we vanuit de Stichting Triathlon Stein voor hen hadden georganiseerd. Op de eerste training, die ik samen met Birgit Berk had verzorgd, stond lopen centraal. Op de training van vanmiddag, nu samen met Sylvia Pepels, hebben we zowel gefietst als gelopen, met uiteraard het oefenen van de wissels in een heus proef-wedstrijdje.

 

Toekomst genoeg voor onze mooie sport. Leuk!  - top

 

Halve Ironman Oostenrijk: 5e plaats - 4 juni 2007

Afgelopen week was ik in Oostenrijk voor de Ironman 70.3 race in St. Plten, zo'n 50 km van Wenen. Zaterdag was de wedstrijd over 1.9 km zwemmen, 90 km fietsen en 21.1km lopen. In het zeer internationale damesveld (9 verschillende nationaliteiten in de top-10), wist ik op de 5e plaats te eindigen. Het zwemmen was in 2 verschillende meertjes: De start was in het eerste meertje met een duik vanaf een pier en gelukkig wist ik na een sprintje de benen van de uiteindelijke winnares Erika Csomor te bereiken. Halverwege was er ca. 300m lopen naar het tweede meertje waar we de rest zwommen. Toen ik met fietsen begon barstte er een forse regenbui los en ik slipte meteen met mijn achterwiel weg op een putdeksel. Gelukkig bleef ik overeind maar de schrik zat goed in mijn benen. Het eerste stuk was 20 km over een afgezette snelweg, daarna een bergje, dan weer een stuk vlak parcours langs de oever van de Donau en vervolgens nog een langere klim. In het begin wist ik nog wel in de buurt van Csomor te blijven, maar die was fietsend toch een maatje te groot. In het tweede deel heb ik echt tijd laten liggen op de natte afdalingen. Zo begon ik het lopen dus vanuit het achterveld en was het vooraf gehoopte podium eigenlijk al onbereikbaar. Toch wist ik met heel goede loopbenen nog erg dicht in de buurt te komen. Tijdens een hevige onweersbui liep ik een halve marathon van 1:21:47 en kwam zo zelfs nog in de positie om te sprinten voor plek 4, maar die verloor ik helaas aan thuisfavoriete Veronika Hauke (zie foto). Ik ben in ieder geval erg blij dat het werk aan mijn loop-onderdeel van de afgelopen weken er nu toch uit kwam. De komende weken hoop ik met nog een paar pittige trainingen mijn vorm uit te bouwen richting mijn volgende hoofddoel: de Sabic Triathlon Stein.   - top

 

Ook 3e plaats triathlon Heerenveen - 28 mei 2007

Zaterdag ben ik 3e geworden op de Olympische afstand triathlon in Heerenveen. Net als 2 weken geleden in Amersfoort waren er 2 dames sneller, winnares Sanne Buisman en 2e dame Sonja Jaarsveld, die beide nog niet zo lang aan triathlon doen maar heel goede prestaties neerzetten. Ik ben benieuwd wat ze de komende jaren nog gaan laten zien, want het niveau was absoluut goed. Voor mijzelf was het de derde korte wedstrijd op rij die ik gebruik als specifieke snelheidstrainingen. Het zwemmen ging goed, mijn nieuwe Sailfish wetsuit zwemt echt lekker (vooral erg soepel in de schouders). Over het fietsen (37 km/u gemiddeld) was ik ook nog wel tevreden, maar met lopen heb ik het toch wat laten liggen. Ik heb nog moeite om op die korte afstanden ook op echt hogere snelheden te sporten, maar dat zal ook te maken hebben met het aantal trainingsuren dat ik de afgelopen weken heb gedraaid in voorbereiding op de langere afstanden in St. Plten en Stein. Ook technisch draait het looponderdeel dit jaar nog niet zo goed, maar we werken er hard aan om dit te verbeteren.

Zaterdag 2 juni start ik in het Oostenrijkse St. Plten op een halve Ironman. Het deelnemersveld bestaat uit o.a. een aantal internationale toppers, dat motiveert me hopelijk tot een mooie prestatie. Vandaag heb ik nog hard getraind, maar vanaf morgen rust ik een paar dagen uit en gaan we de parcoursen een beetje verkennen. De wedstrijd zal waarschijnlijk via de ironman.com site wel te volgen zijn, de start is om 14.00u.  - top

 

3e plaats op run-bike-run Amersfoort - 13 mei 2007

De duathlon in Amersfoort was vandaag weer een leuke wedstrijd om aan de snelheid te werken. Stefanie Bouma en Ruth v/d Meijden hebben op het lopen een wat hogere basissnelheid, waardoor ik ze niet kon volgen in de eerste run. Na een snelle wissel (ik had mijn adapters weer eens uit de kast gehaald zodat ik direct met mijn loopschoenen op de fiets kon springen) kon ik het gaatje wel dichtfietsen, maar van wegkomen was op het drukke parcours geen sprake. Dus gingen we met zijn 3-en de tweede run in en ook daar moest ik een paar tellen toegeven op Ruth en Stefanie die sprintend naar de finish gingen. Zelf heb ik heerlijk gesport, ik kan merken dat ik een paar van deze tempo-trainingen echt nodig heb om weer goed te worden. Over 2 weken doe ik nog zoiets: de Olympische afstand triathlon in Heerenveen, met lekker veel zwemmen want ook daar moet ik nog hard op trainen :-) - top

 

Sailfish wetsuits nieuwe sponsor - 9 mei 2007

Het merk Sailfish wordt mijn nieuwe wetsuit-sponsor. Net als voor Newline sportkleding is Rien Mulder Sport importeur voor Sailfish. Hopelijk gaat dit nieuwe wetsuit me weer iets verder helpen op het zwem-onderdeel, hij kwam in ieder geval erg goed uit de test van het Duitse Triathlon-magazine. Maar ik zal natuurlijk wel hard moeten blijven trainen want vanzelf gaat het nooit.  - top

 

Eerste seizoenswinst op UT-Triathlon in Enschede - 6 mei 2007

De campus van de Universiteit Twente was vandaag het toneel van de UT-Triathlon. Naast de team-triathlon en de achtste triathlon stond er vanmorgen vroeg ook een kwart triathlon op het programma. Het resultaat van de wedstrijd was mijn eerste seizoens-overwinning, maar daar heb ik het onderweg wel heel erg koud voor gehad. De zon was nog niet doorgebroken in Enschede toen ik met benen die aanvoelden zoals in een ijsbad mijn rondjes reed op de fiets. Het duurde 5 kilometer lopen voordat ik weer gevoel in mijn voeten terug had en eigenlijk liep ik pas de laatste 2 rondjes richting de finish een beetje warm. Maar ja, dan moet je als lange-afstands-triathlete maar geen korte afstanden gaan doen. Het was verder wel een hele leuke dag, weer veel bekenden gesproken en na mijn eigen race kon ik zelfs nog als supporter optreden voor Rob, die zich voor het eerst in 8 jaar ook weer eens aan een triathlon waagde.  - top

 

Schwalbe fietsbanden nieuwe sponsor - 28 april 2007

Het merk Schwalbe zal mij dit seizoen sponsoren met hun fietsbanden. Het is de bedoeling dat ik de wedstrijden ga rijden op de nieuwe Schwalbe Ultremo, die een laag gewicht en lage rolweerstand combineert met een kleine kans op lekrijden door gebruik te maken van een anti-leklaag bestaande uit de voor de ruimtevaart ontwikkelde vezel Vectran. Het succes van deze band is zelfs zo groot dat hij tijdelijk uitverkocht is. Totdat ze binnenkort weer leverbaar zijn, zal ik op de andere topper van Schwalbe, de Stelvio front/rear met een aparte voor- en achterband rijden.

Met mijzelf gaat het intussen weer wat beter. De diagnose was een gekneusde rib. Met zwemmen en lopen heb ik nog altijd een beetje last, maar dat wordt gelukkig per dag beter. Volgende week hoop ik ook weer wat op tempo te kunnen doen en het ziet er naar uit dat ik dus gewoon van start ga op de UT-Triathlon in Enschede.  - top

 

Teleurgesteld uitgestapt bij WK / NK Powerman in Horst - 22 april 2007

Vandaag vond het WK Powerman plaats in het Limburgse Horst a/d Maas, tevens het NK op de lange afstand duathlon. Na een goed herstel van de Ironman in Zuid-Afrika 5 weken geleden had ik met name vorige week toch een aantal specifieke trainingen kunnen doen richting deze kampioenschappen in eigen provincie en ik had er dan ook best zin in. Maar afgelopen dinsdag kwam ik tijdens een fietstraining in botsing met enkele wielrenners die op een onoverzichtelijk punt op een smal fietspad naast elkaar reden waardoor ik als tegenligger frontaal knalde met een van hen en het volgende moment dizzy in het gras lag. Na 2 dagen alleen wat rustig te hebben getraind leek de schade beperkt gebleven tot een blauw oog en een stijve schouder en voelden de benen gelukkig nog goed. Wel merkte ik bij de laatste test donderdag dat er bij die schouder meer aan de hand was, maar had de hoop dat rust tot zondag voldoende zou zijn. Helaas, meteen in de eerste loopronde op tempo had ik forse pijn op mijn rug door de ademhaling op hoge intensiteit en schoot het bij het neerkomen van elke pas door mijn lichaam. Ik wilde hier zeker niks forceren en ben dus na 10 minuten uitgestapt. Wel ontzettend balen als je benen gewoon goed voelen, ik zat ook in een groepje vlak achter de kop waarin ik lekker mee had willen lopen om op het fietsen te proberen naar voren op te schuiven, maar dat telt allemaal niet als je uit moet stappen. Eerst maar weer herstellen dus. Zie voor een kort verslag en top-10 uitslagen van de wedstrijd deze link naar het triathlonweb artikel over de wedstrijd.  - top

 

Doing Tri - Fighting HIV project levert 4000 Euro op! - 18 april 2007

Een geweldig resultaat, de actie rondom de Ironman in Zuid-Afrika heeft 4000 Euro opgeleverd voor het Siyanqoba Children Centre in Potchefstroom! De tussenstand op 15 april was om precies te zijn 3923.60 EUR, maar een aantal mensen wil nog doneren zodat we naar verwachting boven de 4000 Euro-grens zullen uitkomen. Anita is inmiddels druk bezig om dit geld op een duurzame manier in te zetten voor het Bambanani Youth Project en we zullen jullie binnenkort wat van de resultaten laten horen (en zien). Zie ook deze link naar het weblog van Anita en Joost. Alle donateurs, hartelijk bedankt!  - top

 

Snelheid trainen op 10 km in Utrecht - 9 april 2007

Wat kun je op 2e paasdag beter doen dan een beetje lekker sporten? Dus heb ik vandaag meegedaan met de wegwedstrijd over 10 kilometer die tijdens de marathon van Utrecht werd gehouden. Dat lag nou eenmaal goed op de route op de terugweg van een bezoek aan mijn ouders in de Noordoostpolder. Het doel was om weer eens een korte wedstrijd te doen om het lichaam te laten voelen hoe dat is. Conditioneel was het geen probleem, ik kon zelfs vrij goed overweg met de hoge intensiteit (wel heel wat anders dan de marathon in een Ironman). Maar de beentjes wilden wat minder, de souplesse in mijn techniek voor deze snelheden mis ik nog een beetje. Daar gaan we dus hard aan werken. Toch viel me de tijd (38'10) niet tegen, want dat is maar een half minuutje boven mijn PR. Eigenlijk best een goeie uitgangspositie voor de eerste serieuze wedstrijd die er aan komt, want over 2 weken ga ik namelijk van start in het WK Powerman in het Limburgse Horst aan de Maas.  - top

 

Herstel, evaluatie, nieuwe plannen - 31 maart 2007

Bedankt voor alle reacties rondom de Ironman, het is erg leuk om de steun te voelen als je ver weg zit! We zijn weer lekker thuis en de wedstrijd is nu 2 weken geleden. Ik ben wel weer rustig aan het trainen, maar kan goed merken dat het een zware race was die zijn hersteltijd nodig heeft. Ondertussen krijg ik heel veel reacties en vragen over Hawaii. Hoe zit dat nou? Er was in Zuid-Afrika maar 1 kwalificatie-plek bij de Pro-dames en die ging dus aan mijn neus voorbij. Als ik me wel had gekwalificeerd was ik zeker gegaan, maar Hawaii is voor mij dit jaar geen doel op zich. Ik had dan beter een andere wedstrijd uit kunnen zoeken, want ik wist van te voren dat de kans in Zuid-Afrika met maar 1 slot en een sterk veld erg klein zou zijn. Ik heb dus om een andere reden voor Zuid-Afrika gekozen: ik wilde graag in de eerste helft van dit jaar al een Ironman doen om met een behoorlijke basis (maar ook voldoende hersteld) aan het Europese zomerseizoen te beginnen en ik kon bovendien bij Joost en Anita een perfect trainingskamp doen in voorbereiding op de wedstrijd. Dat is gelukt en ik ben voor mijzelf dan ook best tevreden met de wedstrijd.

Hoe dan nu verder? Ik zou natuurlijk over een paar maanden een andere Ironman kunnen doen om alsnog te proberen me te kwalificeren. Toch heb ik hier niet voor gekozen. Je loopt dan namelijk een beetje het risico dat je een seizoen lang achter die kwalificatie aanloopt en uiteindelijk uitgeblust op Hawaii staat (of zelfs helemaal niet, vergelijk het met de skate-offs in het schaatsen), zonder dat je echt beter bent geworden. Ik ben net prof geworden en heb tijd nodig om beter en sneller te worden. Pas dan heb ik over enkele jaren echt iets op Hawaii te zoeken, want een plaats zo hoog mogelijk in de top-10 daar blijft wel mijn lange termijn hoofddoel. Daarom hebben we besloten om de komende maanden lekker te gaan trainen en wat kortere wedstrijden te doen in voorbereiding op Stein, waar ik op de (voor mij korte) lange afstand weer snel wil zijn. Later in het jaar doe ik zeker nog een hele triathlon, ik laat het weten zodra ik weet waar en wanneer. Mijn wedstrijdverslag staat nu trouwens ook op de site (onder: 2007) en binnenkort laat ik jullie weten wat de opbrengst wordt van het Doing Tri - Fighting HIV project. - top

 

5e in Ironman Zuid-Afrika - 19 maart 2007

Gisteren ben ik 5e geworden in Zuid-Afrika. Het was een van mijn zwaarste Ironman races, vooral door de wind die de hele dag behoorlijk woei. Daardoor was het zwemmen zwaarder dan ik ooit had meegemaakt want de golven waren fors en we lagen echt te ploeteren in de branding. Dat mijn zwemtijd een kwartier langzamer was dan gewoonlijk zegt me niet zo veel, want ook de snelste zwemster (de Canadese Tereza Macel) was een kwartier langzamer dan bijvoorbeeld afgelopen zomer in Frankfurt. Het fietsen ging wel goed en ik haalde ook tijd in, maar ik had niet de superbenen van Hawaii. Na het fietsen lag ik 7e en ik ben tot de finish blijven pushen om zo goed mogelijk te kunnen finishen. Zo kon ik nog 2 dames inhalen, maar de rest van de concurrentie was ook erg sterk en zo bleef de top 4 (Natascha Badmann, Edith Niederfriniger, Bella Comerford en Cora Vlot) buiten bereik. Ik ben blij dat ik ook in deze zware race de mentale hardheid had om met pijn in de benen toch naar een 3u 15min marathon door te lopen. Het was een goede race en een mooi begin van het seizoen. We nemen hier nu nog een weekje vakantie en dan gaan we thuis plannen maken voor de rest van het jaar. Hawaii zal daar mogelijk dit jaar niet inzitten, want er was maar 1 kwalificatie-plek in Zuid-Afrika.  - top

 

Vooruitblik: Zondag 18 maart Ironman Zuid-Afrika - 8 maart 2007

Over anderhalve week is het zover en sta ik als het goed is aan de start van de Ironman in Port-Elisabeth, aan de kust van Zuid-Afrika. We starten de dag 's ochtends om 7 uur met 2 ronden zwemmen in de Indische Oceaan. Van 2 jaar geleden week ik nog dat de branding lastig is en daar moet je dus 4 keer doorheen omdat we halverwege een kort stukje over het strand lopen. Het fietsparcours is niet vlak, maar heeft 3 ronden waarvan de eerste 14 km steeds licht omhoog lopen en daarna loopt het wat glooiend weer terug richting de kust. Het lijkt niet echt lastig, maar de wind is er vaak vrij sterk. Het loopparcours gaat ook over 3 ronden, heen en weer langs de boulevard.

Dinsdag reizen we van Potchefstroom naar Port-Elisabeth. Ik heb me de afgelopen weken goed kunnen voorbereiden en begin nu langzaam zin te krijgen in de wedstrijd. Het damesveld is sterk en ik ben benieuwd of ik al voorin kan meedoen. Voor wie ook nieuwsgierig is: de wedstrijd is weer live op internet te volgen op www.ironman.com. Groetjes allemaal!  - top

 

Sportvrouw 2006 in de gemeente Stein - 2 maart 2007

Tijdens het jaarlijkse Sport & Cultuur Gala van de gemeente Stein is Heleen vandaag uitgeroepen tot sportvrouw van het jaar 2006. Ze had deze uitverkiezing te danken aan een goed seizoen met o.a. de 3e plaats in de Ironman Lanzarote en de 13e plaats op Hawaii bij de Ironman World Championships. Verder was er in eigen provincie brons bij het NK Powerman in Horst en zilver bij het NK Lange Afstand bij de SABIC Triathlon in Stein. De jury sprak ook nog enkele lovende woorden over haar rol als ambassadrice van de SABIC Triathlon, waarin ze de triathlonsport in het algemeen en dit evenement in het bijzonder probeert te promoten.

Bij de sportman verkiezing was het eveneens een deelnemer aan de Ironman op Hawaii die er met de prijs van door ging: Mark van Erp won van onder andere genomineerde atleet/duatleet Roger Smeets. De andere genomineerde dame was Dionne Demarteau, die voetballend uitkomt voor het Nederlands elftal. Heleen kon zelf niet aanwezig zijn op het gala aangezien ze zich op het moment in Zuid-Afrika voorbereidt op de Ironman die daar 18 maart in Port-Elisabeth zal plaatsvinden. De prijs werd zodoende door haar man/trainer/coach Rob in ontvangst genomen.  - top

 

Afzien? Het is nog steeds leuk! Verslag van 3 dagen training - 12 februari 2007

Het is alweer even geleden dat ik wat van mijzelf heb laten horen. Nou, ik kan jullie vertellen dat het nog steeds prima met mij gaat. Joost en Anita zorgen goed voor me en het weer hier heeft ons ook nog niet in de steek gelaten. Om een idee te geven van wat ik allemaal uitspook, zal ik even een kort verslag doen van 3 zware trainingsdagen in de vorige week. Op maandag was ik de week al begonnen met een relatieve rustdag, d.w.z. een beetje krachttraining en een uurtje ontspannen losfietsen. 

Op dinsdagochtend stond er een baantraining op het programma. Mijn programma bestond uit 5 x 2000m in zone D3. Dat betekent voor mij een hartslag tussen de 165 en 175 slagen/minuut. De hartslag kon ik redelijk goed aanhouden, maar de tijden waren niet echt om over naar huis te schrijven. Maar goed, we lopen hier op een grasbaan die niet echt gelijkmatig is, dus die krijgt daarvoor de schuld. Direct na thuiskomst ben ik op de fiets gesprongen om een interval fietstraining af te werken. Lekker in het ligstuur 5 x 6 minuten bij een hartslag van 155 160. Dat ging allemaal best lekker. Na een kleine 2 uur fietsen was ik weer thuis en kon ik even uitrusten van de zware ochtendsessie. Aan het eind van de middag nog 4 km gezwommen en toen zat de eerste dag van de zware 3-dagen sessie erop. s Avonds hebben ik samen met Joost en Anita genoten van de finale van het Zuid-Afrikaanse Robinson Island (hier Survivor) op TV. 

De volgende ochtend stond de wekker al om kwart voor 6. Vandaag zou er 7 en een half uur gefietst worden. Gelukkig ging Joost met mij mee zodat ik het niet alleen hoefde te doen. Om half 7 zaten we al op de fiets en zijn eerst de Eleazer op en neer gereden. Na anderhalf uur hebben we Freek opgepikt die de volgende 135 km ook mee zou rijden. Mijn benen begonnen al behoorlijk vermoeid te raken, maar ik ben de dag gelukkig goed doorgekomen. Na 202 km rijden waren we weer thuis, waarna we er nog een kort loopje achteraan plakten. De koude kraan na afloop was wel heel erg lekker. Ook de massage s avonds van Henk deden de beentjes goed. Weer een dag voorbij! 

Op donderdagochtend lag ik al om 7 uur in het zwembad. De zwemtraining was gelukkig niet zo intensief zodat ik nog wat krachten kon sparen voor de rest van de dag. De volgende training was namelijk een heuveltraining op de fiets. De bedoeling was om 6 x een heuvel op te fietsen van 6 minuten als duur-kracht training, waarbij de hartslag maximaal in zone D2/3 mocht zitten. De vermoeidheid was duidelijk zichtbaar, want ik kreeg met geen mogelijkheid mijn hartslag in deze zone, terwijl mijn benen schreeuwden van de pijn. Toch in totaal 3 uurtjes gefietst. Aan het eind van de middag stond er nog een duurloopje gepland van anderhalf uur. Ik had met de NTB-selectie (die zijn hier inmiddels ook aangekomen en logeren vlakbij) afgesproken om samen te gaan lopen. Ik liep samen met Birgit, Jenette en Tim. Na een uur waren we weer thuis. Ik kon het even niet meer opbrengen om nog erg veel langer te lopen en heb de training toen maar na 70 minuten afgebroken. Mijn lichaam smeekte om rust. En dat kwam goed uit, want vrijdag stond er weer een rustdag op het schema om me op te laden voor de volgende 2 dagen. 

Tot zover een paar dagen uit het trainingsschema van Heleen. Gelukkig kan ik de training inmiddels weer steeds makkelijker aan en kan ik dus merken dat ik al weer beter aan de hoogte, warmte en lange trainingsdagen gewend raak. Nog 2 zware dagen en dan heb ik het eerste blok hier in Zuid-Afrika gehad. Ik heb dan eerst een hele rustweek zodat ik daarna weer in staat ben de puntjes op de i te zetten in de laatste paar weken tot de Ironman.  - top

 

Een week Zuid-Afrika: Acclimatiseren ! - 30 januari 2007

Inmiddels zit ik nu precies n week in Zuid-Afrika en is het nog een kleine 7 weken voor de IronMan. De eerste week stond in het teken van acclimatisatie, en dat was wel nodig ook. Op een hoogte van bijna 1500 meter en bij temperaturen boven de 30 C moest mijn lichaam wel even wennen. Met name het lopen in de warmte kan enorm zwaar zijn. Je moet heel veel drinken, maar dat is wel eens lastig als je een lange duurloop hebt gepland. De enige oplossing is dan kleinere rondjes te lopen zodat je regelmatig thuis kunt bijtanken. Vandaag heb ik een heerlijke rustdag zodat ik er morgen weer voor een aantal dagen lekker tegen aan kan gaan. Sommige trainingen doe ik samen met Freek de Boer, ook een Nederlandse triathleet die toevallig in hetzelfde vliegtuig richting Johannesburg zat en hier vlakbij in een appartement logeert. Het verblijf hier bij Joost en Anita is super. Een betere voorbereiding kan ik mij niet wensen, echt fantastisch!  - top

 

Niet in Posterholt maar wel naar Zuid-Afrika - 20 januari 2007

Er is veel gebeurd in de eerste 3 weken van dit nieuwe jaar. Om te beginnen had ik op 31 dec graag een snelle 10 km gelopen bij de Sylvesterloop in Elsloo, maar ik moest dit helaas even laten schieten door een overbelasting van mijn scheenbeen die me herinnerde aan het feit dat ik eigenlijk nieuwe schoenen nodig had. Beetje dom dus, die had ik beter een week eerder kunnen halen. In plaats daarvan heb ik toen een fietstest gedaan op de roller en we waren positief verrast over het resultaat, want ik bleek er conditioneel nog erg goed voor te staan hoewel we midden in de winter zitten. De eerste week van januari hebben we met de NTB selectie een trainingskamp gedaan met heel veel aandacht voor zwemmen. Hier was ik erg blij mee, want o.a. door het bekijken van onderwater-beelden hebben we weer voldoende aandachtspuntjes voor de komende periode gezien. Niet dat ik nu ineens veel harder zwem, maar het gaat met kleine stapjes vooruit. Omdat we 2x per dag in Kerkrade zwommen bleven collega-atleten Sione Jongstra, Edo v/d Meer en Rob Steegink die week bij ons logeren, wat erg gezellig was. In de week erna kreeg ik een beste keel-ontsteking en heb ik niet echt veel kunnen doen, terwijl het juist de bedoeling was om alvast een goed accent te zetten op het lopen met ter afsluiting de halve marathon in Posterholt. Jammer, maar ik ben nu net weer een beetje opgeknapt en train dit weekend liever rustig door dan me morgen te forceren in die wedstrijd. En dan vlieg ik maandag al naar Zuid-Afrika, weg van de regen, wind en weer-alarmen en op zoek naar de warme zon. Ik heb er erg veel zin in om daar in alle rust een mooie basis te gaan leggen voor het komende seizoen. Jullie horen van me vanuit Potchefstroom!  - top

 

Van start als prof in 2007 - 1 januari 2007

Het gaat er dit seizoen echt van komen: ik wordt professioneel triathlete. Mijn werkgever SABIC blijft me ondersteunen als mijn hoofdsponsor en daarnaast kan ik terugvallen op een aantal trouwe sponsoren uit de afgelopen jaren, zie de speciale sponsor-pagina. Omdat ik pas vrij laat met triathlon op topniveau ben begonnen zit er voor mijn gevoel nog voldoende rek in om me te kunnen verbeteren. Zeker op de Ironman afstand is mijn leeftijd geen enkel probleem: je ziet dat de meeste wereldtoppers zo tussen hun 32e en 37e op hun top zijn, dus ik ga er van uit dat ook mijn beste jaren nog moeten komen. Door full-time met triathlon bezig te zijn krijg ik meer tijd om hier en daar nog iets meer of specifieker te trainen, maar vooral ook om meer rust te kunnen nemen dan de afgelopen jaren in combinatie met mijn baan mogelijk was. Met name het herstel na een grote wedstrijd viel me dan weleens zwaar doordat ik meteen weer aan de slag moest, want in de voorbereiding had ik dan al behoorlijk wat vrij genomen. Dit jaar is het eerste doel de Ironman in Zuid-Afrika op 18 maart. Hoe de rest van het seizoen er uit gaat zien weet ik nog niet precies, dat zal mede afhangen van of ik me daar weet te kwalificeren voor Hawaii. Ik heb er in ieder geval heel veel zin in en hou jullie natuurlijk op de hoogte via deze site. Wij wensen iedereen een Gezond, Gelukkig en Sportief Nieuwjaar toe!  - top

 

Nieuwe website in 2 talen - 1 januari 2007

Na 2 jaar op het web te zijn met mijn oude website, werd het tijd voor een eigen domeinnaam www.heleenbijdevaate.nl. Rob heeft meteen mijn website in een nieuw jasje gestoken. Omdat ik vaker wedstrijden in het buitenland doe (het Ironman circuit is een heel internationaal gebeuren), heb ik nu naast de Nederlandse site ook een Engelse versie. Het uiterlijk van de site is iets veranderd, van geel naar blauw, een ander lettertype en er staat een aantal mooie foto's op die in het afgelopen jaar door o.a. Marc van der Kort en Eddy Lamers tijdens enkele wedstrijden zijn genomen. Naast het foto-album hebben we ook de andere pagina's wat uitgebreid en zijn er nieuwe pagina's voor mijn sponsoren en voor projecten die ik ondersteun.  - top

 

 

 
DISCLAIMER www.heleenbijdevaate.nl:
  2005 - 2009 Heleen bij de Vaate & Rob de Hooge. Photographs published on this site may not be used by others without our permission.
For questions or remarks, please contact us: rob-heleen@hetnet.nl