RESULTATEN 2005

 Datum  Plaats  Wedstrijd  Afstand (km)
Plaats
Tijd
 16 januari  Posterholt  halve marathon  21.1 L
1
1:20:34 (PR)
 20 maart  Port Elisabeth (Z.-Afrika)  Ironman  3.8Z - 180F - 42.2L 

5

 10:31:57

 24 april  Maastrichts Mooiste  15 km  15 L

8

 59:27

 8 mei  Enschede  UT triatlon (kwart)  1Z - 40F - 10L 
1
 2:07:14
 29 mei  Nieuwkoop  NK halve triatlon  2.5Z - 84F - 20L 
4
 4:26:10 (PR)
 26 juni  Stein  3/4 LA triatlon  3Z - 110F - 30L 
2
 6:36:04
 7 augustus  Fredericia (Denemarken)  WK LA triatlon (3/4)  4Z - 120F - 30L 
10
 6:41:27
 27 augustus  Almere  NK LA triatlon (hele)  3.8Z - 180F - 42.2L 

DNF

2 lekke banden 

 11 september  Molenschot  NK duatlon (midden)   10L - 42F - 5L 
2
 2:05:40
 9 oktober  Sittard  10 Engelse Mijl  16.1 L 
2
 1:05:00
 20 november  Kerkrade  10 km  10 L 

3

 39:38

 26 november  Swartbroek  halve marathon  21.1 L 

DNS

sneeuw

 18 december  Kasterlee (Belgi)  ATB Powerman  15L - 105F - 30L 

DNF

val

 


 

WEDSTRIJD VERSLAGEN 2005   

WK lange afstand Fredericia - 7 augustus 2005

Hier dan eindelijk een verslag van het WK in Denemarken. Woensdag 3 augustus reisden we (Rob en ik) per auto af naar het Deense Fredericia. De reis ging redelijk snel en tegen 6 uur 's avonds arriveerden we in Fredericia waar we zouden verblijven in het Triathlon Hilton. Toen we daar aankwamen werd al snel duidelijk dat het geen hotel was maar de plaatselijke kazerne. Overigens was hier niets mis mee: we hadden 2 persoons slaapkamers met douche en konden gebruik maken van een keukentje. Perfect geregeld dus.

De dagen voor de wedstrijd werden onder andere gebruikt om het parcours te verkennen. Donderdagochtend heb ik dan ook maar direct kennis gemaakt met de kwallen in zee. De zee was redelijk rustig maar wel een beetje koud (16 graden) en het stikte van de kwallen. Natuurlijk moest ik direct gebeten worden door zo'n beest waar ik vervolgens de hele dag last van heb gehad. 's Middags hebben we het fietsparcours gefietst (Guido Gosselink, Yvonne van Vlerken, Peter Zijerveld, Rob en ik). Een mooi rondje (40 km), maar natuurlijk reed ik na 5 km al lek (een goede generale!). Ook kregen we nog een fikse bui op ons dak. 's Avonds toch maar naar de pasta party geweest. Gelukkig was het dit keer wel goed.

Vrijdagochtend hebben Guido, Peter en ik het looprondje (7,5 km) een keer gelopen. Ook dit parcours beviel me wel, heen en weer, dus je kan de concurrentie goed in de gaten houden. 's Middags naar de briefing en verder lekker gerelaxed. Zaterdag was helemaal een relax dag, 's avonds moest alleen de fiets naar het parc fermee gebracht worden. Toen we er aankwamen hoorden we dat het zwemwater die ochtend 14,1 graden was. Als het water zondagochtend nog steeds onder de 15 graden is zou het zwemmen ingekort worden van 4 km naar 3 km. Dit zou voor mij niet ongunstig zijn!

Zondagochtend om 4 uur ging de wekker. Toen we om kwart voor zes bij de start aankwamen werd al snel bekend gemaakt dat het zwemwater 15.0 graden was en dat er dus gewoon 4 km gezwommen moest worden. Om exact 7 uur klonk het startschot voor de heren. Drie minuten later werden wij weggeschoten (42 dames in totaal). Het water was behoorlijk koud (gelukkig weinig kwallen), maar ondanks dat heb ik voor mijn doen toch een redelijk zwemonderdeel neergezet. Dat ik dan als 36e uit het water kom is geen verrassing. Na het zwemmen moesten we gelijk een stijle dijk over. Eenmaal in het parc fermee aangekomen, lag ik in een keer lang uit. Het gras was zo nat en glibberig dat ik helaas niet kon blijven staan. Gelukkig had ik me niet bezeerd en stond ik snel weer op. Nu het fietsonderdeel, 120 km door de Deense heuvels. Tactiek was om niet voluit te gaan fietsen om zodoende voldoende over te houden voor het lopen. Het fietsen ging erg lekker (ondanks de straffe wind) en ik kwam als 22e van de fiets met een 9e fietstijd overall. Ik was nog redelijk fris en had echt zin in het lopen (dat is ook wel eens anders geweest). Voor me zag ik direct twee meiden lopen en ik liep er makkelijk naar toe. Elke ronde pakte ik ongeveer 3 dames, en dat motiveert! Met een vierde looptijd overall en een tiende plaats op mijn eerste WK mag ik zeer tevreden zijn.

's Avonds hebben we nog gezellig nagenoten op het awards dinner onder het genot van een lekker glaasje wijn. De volgende dag zijn we weer huiswaarts gekeerd. Nu nog even de vorm vasthouden om over twee weken te kunnen knallen in Almere!

 

Stein - 26 juni 2005

De thuiswedstrijd, het parcours wat ik kan dromen. Het is mijn vijfde keer dat ik hier de 3/4 afstand mee doe en het is voor het eerst dat ik niet sneller ben dan het voorgaande jaar (ben ik over mijn hoogtepunt heen? ik hoop het toch niet). Voor mezelf toch wel beetje een tegenvaller want ik had meer van mezelf verwacht. 

Het zwemmen ging redelijk bij een watertemperatuur van 22 graden. Ik was weliswaar 3 minuten langzamer dan vorig jaar, maar dat was iedereen. Het zwemonderdeel was dit jaar iets langer dan voorgaande jaren. Met de tijd die ik afgelopen winter in het zwemmen heb gestoken had ik gedacht (tijden in het zwembad wijzen hierop) dat ik toch wel wat sneller ben gaan zwemmen. Helaas komt dit er in de wedstrijden nog niet uit. 

Op de fiets zou ik niet helemaal voluit gaan om zodoende nog wat te sparen voor het lopen. Ik voelde me niet supersterk op de fiets, maar ik kon toch goed doorfietsen. Met 150 m per ronde off-road wat per ronde verder werd bedekt met vloerbedekking, was mijn fietstijd (3 uur 14 minuten) anderhalve minuut langzamer dan vorig jaar. Ik heb tijdens het fietsen wel kunnen opklimmen van een zevende plaats naar een tweede plek. Bianca van Dijk fietste ongeveer even hard, dus dat gat bleef gelijk. Als ik nog wat wil proberen moet dat tijdens het lopen gebeuren.

In de eerste loopronde voelde ik al dat het niet echt lekker draaide. Ik kreeg het steeds zwaarder en had behoorlijk last van de warmte. Ik probeerde zoveel mogelijk te drinken, want waarschijnlijk had ik tijdens het fietsen toch iets te weinig vocht binnen gekregen. Na 1 loopronde was het gat met Bianca nog even groot als bij de start van het lopen. Het zou niet gaan lukken vandaag. In hoeverre het mentaal is geweest of dat het echt de warmte is geweest weet ik niet. Ik denk een combinatie van beiden. In de laatste loopronde heb ik me mentaal toch weer kunnen herpakken en zat er toch nog een redelijke slotronde in. Resultaat: tweede plaats achter Bianca van Dijk en voor Riika Kelja.

Al met al heb ik toch enorm genoten van de wedstrijd. Zoveel bekenden langs de kant die je aanmoedigen is echt fantastisch. Ik wil dan ook alle supporters enorm bedanken!

En daarnaast een enorm compliment naar de organisatie van Stein. Zonder hen was dit fantastische weekend er niet geweest.

 

NK halve triatlon (Nieuwkoop) - 29 mei 2005

Dit is de laatste voorbereidingswedstrijd voor Stein. Om kwart voor zeven 's ochtends reden we weg vanuit Stein richting Nieuwkoop. Het beloofde een mooie dag te worden, in ieder geval heel wat anders dan 3 weken geleden in Enschede. Het zonnetje scheen al lekker en er stond bijna geen wind. Om iets over negenen arriveerden we in Nieuwkoop. Eerst inschrijven, fiets klaarmaken en richting start. Het zwemmen vond zoals gewoonlijk plaats in de Nieuwkoopse plassen. Aangezien het de laatste dagen behoorlijk warm was geweest was het water opgewarmd tot 20 C. Het parc fermee hadden ze t.o.v. voorgaande jaren verplaatst. Dit betekende dat we nu heel wat meer meters te voet moesten maken voordat we eindelijk op de fiets konden springen.

Om elf uur klonk het startschot, nadat we al 5 minuten met z'n allen in het water hadden zitten watertrappelen. Dit leidde tot een grote zwarte modderpoel toen we vertrokken. Na 40 minuten en 5 seconden kwam ik uit het water. Vergeleken met vorig jaar toch anderhalve minuut sneller, er zit dus gelukkig wel wat progressie in het zwemmen. Ik had geen idee hoe ik in de wedstrijd lag. Achteraf bleek dat ik al 7 en een halve minuut op Sione en Cora had verspeeld en bijna 5 en een halve minuut op Bianca. 

Ik was van plan om redelijk maximaal te gaan fietsen en zou dan wel kijken of ik dit met lopen kon doorzetten. Het fietsen ging de eerste ronde (in totaal waren het twee fietsronden) ook erg goed, bijna 37 km/u gemiddeld. Het was bijna windstil, dus een goede fietstijd zat er wel in. Maar ik begon al snel last te krijgen van mijn bovenbenen/liezen. Ik had het idee dat er iets afknelde door de lig/zithouding op de fiets waardoor ik een vermoeid gevoel kreeg op die plek. De tweede ronde moest ik het dus iets rustiger aandoen. Bovendien heb ik me toen ook zitten ergeren aan het gestayer. Omdat Nieuwkoop een vlak parcours is, is de kans dat er gestayerd wordt wel erg groot. En dat gebeurde dan ook op veel plaatsen.

Na het fietsen wist ik nog steeds niet precies op welke plaats ik lag in de wedstrijd. Pas na 5 km lopen, toen ik inmiddels Marijke Zeekant en Esther de Vries (die een voortreffelijke wedtrijd draaide) had ingehaald, kreeg ik door dat ik vierde lag en dat dat vandaag het maximaal haalbare zou zijn. Ik besloot de wedstrijd lekker uit te lopen zodat ik weer snel de training kan oppakken deze week. 

Al met al was ik redelijk tevreden over de wedstrijd (toch 9 minuten van mijn snelste tijd in Nieuwkoop (2003) af). Ik weet dat het fietsen en lopen goed zit, alleen in een wedstrijd als Nieuwkoop onder makkelijke omstandigheden is het voor mij (nu nog) onmogelijk om de tijd die ik met zwemmen verlies enigszins goed te maken. Komende weken nog even fors trainen en dan hoop ik klaar te zijn voor Stein!

 

UT-triatlon (Enschede) - 7 mei 2005

Het waren barre omstandigheden tijdens de 20e UT-triatlon in Enschede: 8 graden Celsius en af en toe een bui. Voor mij de elfde keer op rij dat ik bij deze wedstrijd aanwezig was, waarvan 1 keer deelname als trio team, 6 x individueel gefinished (met vandaag erbij), 1 keer als duo team, 1 keer uitgestapt wegens blessure en 2 keer zelf georganiseerd.  

Voor de start waren de twee parc-fermees al een moeras. Nog even getwijfeld of ik na het zwemmen nog iets extra's aan zou trekken, maar toch maar besloten om gewoon in wedstrijdpak op de fiets te springen. Het zwemwater (buitenbad) had een heerlijke temperatuur: 26 graden Celsius. De verleiding was wel erg groot om na 1 km zwemmen lekker in het water te blijven liggen. Toch maar het bad uit geklommen en op de fiets gesprongen. Het fietsparcours was iets veranderd ten opzichte van vorig jaar. Hierdoor was het langer geworden en veel bochtiger. Samen met de regen, zand en grind op het wegdek was het helaas geen parcours om hard te knallen op de fiets. Ook de kou sloeg behoorlijk op mijn bovenbenen en hamstrings, en hierdoor had ik weinig macht in de benen. Het fietsonderdeel ging dus niet helemaal zoals ik gehoopt had. Ik lag direct na het zwemmen tweede achter Gonny Rosendaal. Esther Tanck sprong ongeveer gelijk met mij op de fiets. Heel langzaam kon ik bij Esther wegrijden, alhoewel het gat niet echt groot werd (ongeveer 50 sec). Zelf reed ik langzaam naar Gonny toe; ik heb de achterstand van ongeveer twee en een halve minuut kunnen terug brengen naar 50 seconden. De wissel van het fietsen naar het lopen was het ergste. Vanwege de kou had ik geen enkel gevoel en kracht meer in mijn handen. Ook mijn voeten waren gevoelloos geworden. Dit betekende dat ik met moeite mijn helm los kon maken en mijn loopschoenen kon aantrekken. Voor mijn gevoel duurde dit dan ook een eeuwigheid. Gelukkig is het me dan toch nog gelukt en kon ik met lopen beginnen. Het lopen ging erg lekker (na 5 km begon ik weer gevoel in mijn voeten te krijgen) en na 2,5 km had ik Gonny te pakken en kon ik doorlopen naar de overwinning.

 

IRONMAN Zuid-Afrika - 20 maart 2005

Hier dan eindelijk een verslag van de wedstrijd. Ik heb na de wedstrijd eerst nog een week genoten van het mooie Zuid-Afrika met haar wildparken. Inmiddels ben ik weer in Nederland en heb dus tijd om de website weer bij te werken. 

Het beloofde een warme dag te worden, 30 graden Celsius en de wind zou in de loop van de middag aanwakkeren tot kracht 4 tot 5.  Ik had de week voor de ironman nog een keelontsteking opgelopen, maar gelukkig had ik er de dag van de wedstrijd helemaal geen last meer van. Het zwemmen vond plaats in de Indische Oceaan. We moesten twee ronden van 1,9 km zwemmen. Na een ronde door de branding 100 meter over het strand lopen en weer door de branding de zee in. Hier maakte ik mijn eerste fout, ik dacht namelijk dat ik de branding had gehad en begon met zwemmen. Dit was dus niet het geval ik werd plotseling weer 10 meter terug gesmeten richting het strand. Tijdens deze actie dacht ik dat mijn zwembril was afgeslagen en dat ik de tweede ronde dus zonder bril moest zwemmen. Dit deed ik gedurende twee minuten tot ik er achterkwam dat de zwembril (gelukkig) gewoon om mijn nek hing. Les 1: zwembril onder badmuts!

Na 1 uur en 11 minuten kwam ik als laatste PRO dame het water uit. Ik wist dat zwemmen mijn zwakke onderdeel was, maar had gehoopt dat ik toch wat sneller zou zwemmen. Maar nu begon mijn wedstrijd. Het fietsen ging erg lekker, en ik haalde dan ook de eerste ronde heel wat mensen in. Na 1 ronde fietsen (van de 3) lag ik 8e dame. Na twee ronden had ik er nog maar 4 voor me, dat ging dus lekker. De laatste ronde was het al behoorlijk hard gaan waaien. We hadden de eerste dertig km de wind van voren en het ging ook nog eens heuvelop. Dat was behoorlijk zwaar en op dat moment begon ik last van maagkrampen te krijgen. Ik haalde de Argentijnse Barbara Buenahora nog in die even later zou uitstappen. Uiteindelijk kwam ik als vierde dame van de fiets met een derde fietstijd achter Badmann en Smet.

Het lopen was een drama. Vanaf het begin had ik enorm last van maag en darm krampen. Hierdoor kon ik niet maximaal lopen, ik heb zelfs een aantal keer de bosjes moeten opzoeken. Achteraf hoorden we dat er meerdere mensen last van hadden (zelfs de supporters langs de kant). Het bleek de pasta party geweest te zijn. Les 2: Neem voor de wedstrijd geen enkel risico wat eten betreft, maak je eigen maaltijd klaar! Na 16 km werd ik ingehaald door de Namibische Cordula Moeller. Het loop onderdeel vond plaats over de boulevard en de wind was tijdens het lopen behoorlijk aangewakkerd tot kracht 6.  Ik was enorm blij dat ik na 10 uur 31 minuten en 57 seconden over de finish kwam. Mijn eerste "Ironman", leuk om als vijfde dame te eindigen, maar ik ben toch niet geheel tevreden over het looponderdeel.

 

Trainingsstage Zuid-Afrika (deel 3) - 7 maart 2005

De langste trainingen zitten erop. Afgelopen weekend al ongeveer een ironman afgelegd. Ik weet dat ik het dus kan. Trainen gaat nog steeds erg goed en het weer blijft ook super. Alleen maar zon en temperaturen blijven hoog. Dit maakt een fietstocht van 220 km die Joost en ik afgelopen zondag hebben gemaakt wel wat zwaarder.

Afgelopen week ook weer veel van het land gezien. In de township geweest, op de universiteit een internationale (studenten uit 30 verschillende landen) studentenavond bijgewoond en in een heel mooi natuurgebied geweest hier 40 km vandaan. In dit gebied heeft miljoenen jaren terug de grootste meteoriet inslag ter wereld plaatsgevonden. Deze inslag schijnt veel goud naar boven gestuwd te hebben waardoor hier nu veel goudmijnen te vinden zijn. We hebben daar vrijdagavond in het donker gemountainbiked. Dit was best spannend als je niks ziet. Op sommige plekken ben ik dan ook maar gaan wandelen om 
valpartijen en blessures te voorkomen. De volgende ochtend zijn we met een terreinwagen over het gebied rondgereden nadat we 's ochtends eerst om 7 uur een duurloop van 3 uur hadden gemaakt. Dit was echt prachtig. Dit is wel het land waar ik elk jaar zou willen terugkomen. Ideaal klimaat en nog mooi ook! Volgende week maandag vertrekken we naar Port Elisabeth. Het komt nu echt dichtbij.

Trainingsstage Zuid-Afrika (deel 2) - 28 februari 2005

Inmiddels ben ik aardig gewend geraakt aan de hitte. Afgelopen week is het elke dag tussen de 28 en 30 C geweest. Trainen overdag in de volle zon maakt het dan ook erg zwaar, maar zo kan het 20 maart in Port Elisabeth ook zijn. Het enige waar je goed op moet letten is dat je voldoende drinkt en ook voldoende zout aanvult. Het trainen gaat verder erg goed en ik lig goed op schema. Het is echt een genot om hier te zitten, helemaal als ik de verhalen uit Nederland hoor waar het vriest en sneeuwt. Ik ben precies op tijd vertrokken.

Naast trainen doen we ook nog genoeg andere gezellige dingen. Afgelopen vrijdag heb ik mijn eerste Zuid-Afrikaanse braai meegemaakt. Braaien oftewel barbequeen is hier volkssport nummero 1. Een collega van Joost is penningmeester bij een zeilclub bij een grote vijver. Op vrijdagavond is hier helemaal niemand te bekennen, dus wij hebben hier eerst anderhalf uur in open water gezwommen. Daarna hebben we het vuur voor de braai aangemaakt en aan het water zitten wachten tot het vuur warm genoeg was. Ondertussen hebben we de zonsondergang gezien en de sterren aan de hemel zien verschijnen. Dit alles gebeurt in een tijdsbestek van ongeveer een half uur. Het wordt dus heel snel donker. Het was een heel gezellige avond. Nog twee weken hard trainen, dan een weekje rust en dan knallen. Ik heb er enorm veel zin in.

 

Trainingsstage Zuid-Afrika (deel 1) - 20 februari 2005

Hier dan eindelijk het eerste berichtje van mij uit het over het algemeen zonnige maar af en toe ook regenachtige Potchefstroom (Zuid-Afrika). Ik heb het hier enorm naar mijn zin. De trainingsfaciliteiten zijn hier erg goed en ook over de temperatuur mag ik niet klagen. Toch heb ik in de week dat ik hier verblijf elke dag nog regen mee gemaakt. Ik heb zelfs al in de 
regen hardgelopen en gefietst. Maar op zich is dat hier helemaal niet erg want het is zo warm dat het juist wel verfrissend is. Afgelopen week zaten we al om 6 uur s ochtends op de fiets voor een duurrit van 160 km. Op dit tijdstip is het zelfs al boven de 20 C en gedurende dag loopt het kwik op richting de 30 C. In deze eerste week ben ik aardig gewend geraakt aan deze weersomstandigheden. Het zwembad hebben we op ongeveer 2 km afstand samen met het krachtcentrum. Je kan het bijna niet geloven maar dit zwembad met 6 banen is bijna altijd leeg. De keren dat ik heb gezwommen heb ik altijd nog een baan voor mij alleen gehad. Dit kunnen we ons in Nederland niet voorstellen. In dit sportcomplex kun je als international athlete voor 150 rand (ongeveer 20 EURO) een maand lang onbeperkt sporten.

Potchefstroom zelf is een aardige plaats met ongeveer 40.000 inwoners. Joost en Anita wonen vlak bij de universiteit en je hebt dan ook het gevoel dat je in een studentenstad rondloopt. Vlak bij de universiteit heb je een erg gezellig centrum met wat restaurantjes en een heel erg gezellig koffiehuis. Hier werkt Anita en hier gaan we dan ook regelmatig na een training wat eten en drinken. Voor Nederlandse begrippen is Zuid-Afrika erg goedkoop. Voor minder dan 10 EURO heb je al een enorme maaltijd. Ook de prijzen in de supermarkt liggen heel wat lager. Tot zover mijn eerste update vanuit Potch.

 

Halve marathon Posterholt - 16 januari 2005

Dit is de eerste wedstrijd in het nieuwe jaar. De voorbereiding op de ironman van Zuid-Afrika gaat goed, dus maar eens testen of er een PR in zit vandaag. Het vriest nog als we 's ochtends naar Posterholt rijden. Gelukkig schijnt de zon al wel volop dus het zal wel snel gaan opwarmen. Bovendien is het windstil dus zal het met de kou wel meevallen. Toch twijfel ik nog wel even wat ik aan zal trekken, maar ik besluit toch maar om in korte tight te gaan starten. Tijdens het inlopen voelde ik me niet helemaal top, en had ik wat last van de kuiten.

Voor de start nog wat bekenden gesproken. Voorzichtig zei ik dat ik van plan was om 1'22 te gaan lopen. Om 11 uur klonk het startschot. Ik vertrok voor me gevoel niet al te snel om me in ieder geval niet in het begin al te forceren. De eerste 5 km gingen toch aardig snel in 18'55. Het lopen ging best lekker en we hadden een leuk groepje van 5 personen gevormd die alle 5 de halve marathon zouden lopen. De 10 km kwamen we door in 38'09. Dan het moeilijke punt, de kwart marathonners mogen finishen en wij moeten nog een ronde. Maar zodra je de finish bent gepasseerd ben je dat al weer vergeten en loop je gewoon door naar de finish. Het 15 km punt kwamen we door in 56'55, alhoewel ik de juiste plaats van dit km punt betwijfel. Dit zou dan wel een hele snelle 5 km geweest zijn. 20 km ging in 1'16'32 en uiteindelijk finishte ik in 1'20'34. Een nieuw PR! Zuid-Afrika here I come...

 

 

 
DISCLAIMER www.heleenbijdevaate.nl:
  2005 - 2009 Heleen bij de Vaate & Rob de Hooge. Photographs published on this site may not be used by others without our permission.
For questions or remarks, please contact us: rob-heleen@hetnet.nl